Aardperensoep
Een
heerlijke cremesoep met een aparte verfijnde smaak!
Voor
4 personen
1
kg aardperen
2
veg. bouilonblokjes
ongeveer
3/4 liter water
1
of 2 teentjes (gerookte) knoflook*
2 dl slagroom of soyacuisine
versgemalen witte peper
paar
druppels truffelolie |
Schil
de aardperen en snijd ze in plakjes. Kook ze in het water tot ze
zacht zijn. Pureer in de blender, met de staafmixer of de groentezeef.
Doe er de bouillonblokjes bij, knijp de knoflook door de pers erbij,
doe er de room bij en de peper. Laat goed warm worden. Doe er tot
slot een paar druppels truffelolie bij.
*gerookte
knoflook kun je op de Noordermarkt
kopen |
Voor
4 personen
1
kilo pompoen
2
uien
2 tenen knoflook
2
groentebouillontabletten
gemberpoeder, kruidnagel, piment, kerrie, peper
wat
zonnebloem of andere olie. |
 |
Haal
de pitten en vezels uit de pompoen en snijd hem in stukjes. Een
oranje onbespoten pompoen hoeft niet geschild. Heb je een andere,
schil hem dan ook.
Je
kunt ook de pompoen met schil en al in stukken snijden, pitten en
verzels er uit, en in een afgedekte schaal in de over (200 graden)
gaar laten worden dat duur wel 1 a 1,5 uur. Je schept de pompoen
dan uit de schil.
Snij
de uien en knoflook fijn en bak ze zachtjes in de olie. Doe er na
een tijdje de pompoen bij en de specerijen. Als de pompoen ook een
beetje aangebakken is, water en bouillontabletten erbij. Zo'n drie
kwartier laten koken (snelkookpan is handig als je haast hebt) en
eventueel pureren met een blender (dan wordt het een mooie gebonden
soep). Proeven of er nog zout bij moet. Voor feestelijke gelegenheden
een lepeltje creme fraiche er in (of soyacuisine, verkrijgbaar in
de natuurvoedingswinkel).
|
Voor
4 personen
Een
stuk of 6 bieten (kleintje of halve apart houden, fijn raspen
en met wat azijn en evt suiker apart zetten)
1
selderijknol
2 winterwortels
1 ui
3 teentjes knoflook
1/4 (groene) kool
zonnebloemolie
bouillonblokjes
peper (evt. zout)
Zure room of soyacuisine (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel) |
Bieten,
selderijknol, wortel en ui schillen en in blokjes snijden en met fijngesneden
knoflook in de olie aanbakken. Water (circa 2 liter) en bouillonblokken
erbij, laten koken tot de groenten zacht zijn (20 minuten) Alles in
de blender pureren. Kool in fijne reepjes snijden en 5 a 10 minuten
meekoken in de gepureerde soep. Peper (en zout) erbij. Geraspte biet-azijn-(suiker)-
mengsel goed uitknijpen en sap bij de soep doen. Serveren met schepje
zure room of soyacuisine (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel). |
Een
andere ook al Oosteuropese, of eigenlijk meer Middeneuropese maaltijd en
nog veganistisch ook, is zuurkool met goulash
1
pond zuurkool
scheut olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 dl pils
kummel, laurieblad, peper |
Ui
en knoflook in de olijfolie bakken, zuurkool ook even laten meebakken,
bier erbij en de kruiden. 20 minuten zachtjes laten stoven |
Eet
het met:
2
uien
(olijf)olie
3
teentjes knoflook
1
a 2 paprika's
3
ons ontvelde tomaten/ blik gepelde tomaten/desnoods blikje tomatenpuree
kummel,
oregano,thijm, paprikapoeder, peper (zout) |
Ui
en knof fijnsnijden en in de olie aanbakken. Seitan uit laten lekken
(vocht bewaren) en fijnsnijden, even meebakken. Kruiden erbij, tomaten,
paprika, vocht van de seitan erbij, zonodig nog wat water met tamari
erbij. Samen stoven tot het goed is (een kwartiertje)

|
Zuurkool
en goulash serveren met b.v. gekookte cous-cous (Als vervanging van de
kledderige knodels uit midden europa), maar zilvervliesrijst kan ook.
Tibetaanse
gerstesoep ( 4 personen)
Dit
recept is gebaseerd op een recept van de site van Hare
Krishna.
Ik
zou de lunch verzorgen voor een workshop van mijn yogalerares.
Die workshop had als onderwerp De
vijf Tibetanen, een serie van vijf oefeningen die energie geven en
positief op het hormoonstelsel werken. Ik wilde dus iets Tibetaans maken
en ik vond dit recept.
Helaas
was ik dat weekend ziek en kon ik de soep niet maken. Ik heb de soep later
tijdens de yogaweek in Boda
gemaakt.
Ik
heb het oorspronkelijke recept wat aangepast, er is eigenlijk halfgeslepen
gort voor nodig, die hoeft niet geweekt en is sneller gaar dan gerst.
Die gort kon ik niet krijgen, dus heb ik de geweekte gerst apart gekookt
en daarna toegevoegd. Bovendien vond ik de groente een uur meekoken wel
wat te lang.
Roomboter is essentieel in deze soep.
De Tibetanen zullen vast yakboter gebruiken, maar zelfs in Artis
hebben ze geen yaks meer. Olie geeft een heel andere resultaat; juist
de boter geeft de gouden glans en de hemelse geur.
2
lepels roomboter
100g gerst (natuurvoedingswinkel)
1, 5 liter water
150 g champignons in stukjes
1 prei in dunne halve ringetjes
(ander groente kan ook)
1 lepel shoyu of kleine lepel tamari
versgemalen zwarte peper |
Week
de gerst een nacht in ruim koud water. Kook de gerst ¾ tot
1 uur. Het kan geen kwaad dat al van te voren te doen, de gerst
kan dan nog wat nagaren. Als je de gerst kort van te voren kookt,
proef dan even of hij gaar genoeg is.
Smelt
de roomboter en bak de groente zachtjes. Voeg de gerst en het water
toe en laat samen nog een minuut of 20 zachtjes koken. Voeg op het
laatst de shoyu/tamari en de peper toe.
“There
will be a golden sheen on the surface and the heavenly smell will
waft across the Himalayas,aldus het oorspronkelijke
recept.
In
inderdaad, het ruikt heerlijk en het smaakt ook geweldig! |
Maarten
’t Hartschotel
In
Trouw stond laatst een interview met Maarten 't Hart naar aanleiding van
zijn nieuwste boek: Het dovemansoren-dieet.
t Hart heeft vele dieten onderzocht en een eigen (gezond) dieet bedacht.
Ook geeft hij in het interview een recept prijs. Zijn omschrijving was
wat summier, dus ik geef hier mijn interpretatie. Het is een simpele maaltijd,
maar zeker met een lekkere goudrenet er door wel erg lekker. Het is eigenlijk
een soort gedeconstueerde vegetarische hete bliksem.
voor 2 personen:
Klein
lepeltje olijfolie
5
middelgrote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden
1
grote goudrenet, geschild, in dunne schijfjes
1
grote uien in ringen
peper
Beetje
geraspte kaas ( veganisten laten dat weg)
1 ½ dl melk of soyamelk of ½ soyacuisine ½
water |
Vet
een ovenschaal dun in met olie
Leg
de helft van de plakjes aardappel in de schaal. Leg er de schijfjes
appel op en dan de ringen ui (of andersom), maal er wat peper over,
leg er de rest van de aardappelplakjes op. Strooi er een beetje
geraspte kaas over en giet er dan de melk over. Dek de schaal af
met een deksel of alufolie en zet een minuut of 20 in een warme
oven, ongeveer 180-200 graden C. Haal het deksel er af en prik eens
in de aardappelen als ze bijna gaar zijn mag het deksel er af blijven.
Dan nog 5-10 minuten een beetje bruin laten worden.
Salade
erbij. |
Lentestamppotje
Al wordt er overal geschaatst, de lente zit in de lucht! De
kortste dag ligt al weer en paar weken achter ons en op de biologische
markt vond ik raapstelen.
Ik had nog wat rucola liggen die nodig op moest en wat verse uitjes.
Dat moest een fris stamppotje worden.
Onderweg naar huis bedacht ik dit recept dat precies zo smaakte
als ik me had voorgesteld.
Voor
2 personen.
|
600
g licht kruimige aardappels (bv Raja's), geschild en in stukken
1
bosje raapstelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
klein
handje rucola, fijngesneden
2
lente-uitjes, in ringetjes
paar
blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd
6
tot 10 kerstomaatjes of 2 grotere tomaten, in stukjes gesneden
1
teen knoflook door de knoflookpers
1,5 dl melk (kleine koffiemok)
4
stukjes zongedroogde tomaat in stukjes geknipt en een paar uur
geweekt in twee eetlepels lekkere olijfolie
peper
en zout
scheutje
tamari (zoute soyasaus)
2
eetlepels versgerapte Parmezaanse kaas
1
eetlepel versgeraspte Pecorino
|
Kook
de aardappelen gaar en giet ze af. Doe er de melk, gedroogde tomaatjes
met de olie, knoflook, peper en tamari bij. Laat de melk net aan
de kook komen, draai het gas uit en stamp alles met een (puree)stamper
tot een lekkere, stevige puree. Roer er de kaas door zodat die smelt.
Schep de fijngesneden raapstelen, rucola, uitjes, baslicum en tomaten
door. Laar de groente iets slinken (zet er evt. een laag pitje onder
aan). Proef of er nog zout bij moet.
Serveer
eventueel met een gepocheerd (of zachtgekookt) eitje.
Als
voorgerecht
Met
een gepocheerd kwarteleitje of klein (henne-)eitje per persoon in
een klein mooi opgemaakt bergje-met-kuiltje op een leuk bord (heel
klein of juist heel groot) kun je van deze hoeveelheid een grappig
voorgerecht voor 6 tot 8 personen maken. Schaaf er dan nog wat krullen
kaas over en garneer met wat extra tomaat. Op een heel groot bord
kun je er nog wat olijfolie met basilicum omheen druppelen of wat
met olie verdunde pesto. Ergens een blaadje basilicum staat misschien
ook leuk. Als je het niet kunt laten, kun je er ook nog wat geroosterde
pijnboompitten over strooien.
10-01-2009 |
Lentetaartjes
(12 stuks)
In
een muffinvorm voor 12 normale muffins
Deze
taartjes maakte ik voor een lente-verjaardagsfeestje van een vriendin.
Niet twaalf, maar 33, een heel blad vol.
Spinazie
en dille smaken naar lente, vind ik. Het deeg komt uit Claudia Rodens
kookboek De Joodse keuken. Het is eigenlijk bestemd voor vleespasteitjes
omdat gelovige Joden geen vlees en zuivel in een maaltijd mogen eten.
Dus voor vleespasteitjes mogen zij geen deeg met boter gebruiken. Ik vind
het een heel prettig deeg. Makkelijk te maken en makkelijk te verwerken.
En olie is gezonder dan boter.
Deeg:
250
g gram bloem
90
ml warm water
90
ml olie (zonnebloemolie, evt vermengd met en deel olijfolie)
1/3
theelepel zout
Vulling:
1/3
pak diepvriesspinazie (grof, en niet a la crème)
½
bos dille
½
bosje platte peterselie
½
bakje ricotta (of hüttenkäse)
75 g geraspte (oude geiten) kaas; (of pecorino, parmezaan, oude
Goudse, wat je lekker vindt)
Peper,
zout, nootmuskaat
2
eieren
50 g macadamianoten
|
Deeg:
Kluts
het warme water met de olie in een grote kom met een vork door elkaar.
Zeef de bloem met het zout er in porties bij en roer met de vork.
Als het met de vork niet meer gaat, ga je kneden. Voeg nog niet
alle bloem toe. Kneed en voel hoe het deeg is. Het moet aanvoelen
als je oorlelletje. (schrijft Claudia Roden en dat kun je gemakkelijk
voelen, probeer het maar) Voeg zoveel bloem bij als daarvoor nodig
is.
Als
je het deeg niet gelijk gebruikt, bewaar het dan afgedekt op kamertemperatuur.
Bv op het aanrecht met de kom er omgekeerd boven op. Niet in de
koelkast en niet te lang wachten.
Vulling:
Ontdooi
de spinazie in een scheutje olie op het gas en laat wat gaarder
worden. Als het klaar is, even uit laten lekken. Hak de noten grof
(mijn staafmixer heeft een notenhakmes plus bakje; daarin is het
in 2 seconden klaar) Snijd en/of knip de dille en peterselie fijn.
Kluts de eieren. Meng alle ingrediënten voor de vulling.
De
taartjes maken:
Vet
de muffinvormpjes in met olie.
Pak
een stukje deeg ter grote van een grote pingpongbal. Wellicht heet
dat formaat tegenwoordig golfbal. Ik elk geval ongeveer 1/12 van
het deeg. Druk het in je handen plat en rek het uit totdat het groot
genoeg is om een vormpje te bekleden. Je kunt het in het vormpje
ook nog wat verder uitdrukken, zodat het goed bedekt is. Vul de
taartjes met de vulling.
Bak
in een minuut of 20 bij ongeveer 180 graden gaar. Het deeg moet
gaar en lichtbruin zijn.
Wip
de taartjes uit de vorm (bv met een stomp mes). Serveer ze warm,
lauw of koud. Maar wel vers. |
Imam
Bayildi (dat betekent: de Imam viel flauw): Een
auberginegerecht uit de oven
 |
Voor
vier personen:
2
aubergines
2 uien
3 teentjes knoflook
1 blikje tomaten in blokjes
peper en zout,
beetje cayennepeper
oregano
platte peterselie
olijfolie
|
Verwijder
het kroontje van de aubergines en snijd ze horizontaal doormidden.
Maak in de lengterichting drie inkepingen: twee evenwijdig aan de
schil op zo'n anderhalve cm afstand en een in het midden. Snijd
niet door het vel heen. Bak de halve aubergines aan beide kanten
in flink wat olijfolie in de koekenpan bruin en een beetje gaar.
Van de hoeveelheid olijfolie zou die Imam flauwgevallen zijn. Of
het de kosten waren of dat het hem te vet was, daarover verschillen
de meningen.
Bak
de ui en knoflook in nog wat olijfolie. Doe er de tomaat uit blik
bij, de cayennepeper en de oregano. Laat een dik kwartier lekker
sudderen tot een saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Leg
de aubergines met de snijkant boven in een lage ovenschaal. Schep
de tomatensaus erover en zorg dat die ook goed in de inkepingen
loopt. Bak de schotel niet afgedekt 40 minuten in een warme oven
( 180-200 graden). Kijk tussendoor eens of er voldoende vocht van
aubergines en saus in de schaal zit. Als het dreigt aan te bakken
kun een klein beetje water toevoegen.
Bestrooi de aubergines als ze uit de oven komen met wat fijngehakte
platte peterselie. |
 |
(Spaanse
omelet)
Voor een tortilla espagñol (8 punten) |
8
eieren, 400 g aardappelen, 3 uien 2 a 3 teentjes knoflook, peper en zout
(niet te weinig zout), olijfolie, evt een klein rood pepertje.
De
aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden en gaar koken ( 5
minuten)Uien schoonmaken en in stukjes snijden. In wat olijfolie zachtjes
bakken, knoflook in stukjes er bij. Aardappelen goed afgieten. Als de
uien wat gaar aan het worden zijn,(na 10 minuten) de aardappelblokjes
erbij doen en omscheppend meebakken.(5 minuten) Ondertussen eieren breken
in een grote kom. Door elkaar klutsen met peper en zout. Dan de inhoud
van de koekenpan in de kom met eieren gooien en gelijk goed doorscheppen.
(dat is de grote truc, origineel uit Spanje; het ei stolt een beetje
rond de hete aardappel/ui massa, daardoor vallen naderhand de stukjes
er niet uit). De pan zonodig even uitvegen, scheut olie er in, even
warm laten worden en dan de eiermassa er in. Gelijk met een grote vork
het stollende ei van de randen optillen en het vloeibare en er onder
laten lopen, bellen doorprikken en goed overal prikken zodat het ei
er door loopt. Als het een beetje vorm begint te krijgen, maar boven
nog nat is, gas laag (misschien is dat al eerder nodig). Eventueel een
deksel er op zetten. Dan enig geduld betrachten tot het geheel gaar
is. (opletten dat de onderkant niet verbrandt). Als de bovenkant zo
goed als gestold is, de pan van het gas halen er een passend bord opleggen
en met een besliste zwaai de hele zaak omdraaien, zodat de omelet met
de ongebakken kant op het bord ligt. Pan weer op het gas, beetje olie
erin en de omelet van het bord met de ongebakken kant onder weer in
de pan laten glijden. Nog even op een half vuur laten bakken. Dan is
het klaar. Op een bord laten glijden of als de onderkant die nu boven
ligt toch wat donker is, hem nog keer omdraaien op een bord. Warm, lauw
of koud is het lekker.
Sandwiches
van Ann
Een recept van mijn voormalige, Ierse buurvrouw. Zij serveerde ze natuurlijk
bij de thee. Misschien is het recept in de loop van de jaren wel veranderd,
maar ze heten in elk geval nog steeds sandwiches van Ann.
Voor 24 sandwiches:
3
eieren hard koken (10 minuten), pellen en klein hakken. 1 grote
tomaat ontvellen (onderdompelen in kokend water, dan afspoelen
met koud water, kruisje onderin snijden en het vel er af trekken).
Binnenwerk uit de tomaat verwijderen. De tomaat in kleine blokjes
snijden. Het ei prakken met een kwart potje mayonaise. Een ons
geraspte pittige kaas er door, peper en zout en dan de
tomatenblokjes. De vulling op een boterham smeren (nodig: een heel
gesneden vierkant wit) smeren, tweede sneetje erop leggen en diagonaal
doorsnijden. Verwende mensen kunnen eerst de korstjes van het brood
snijden, maar nodig is het niet. De sandwiches afgedekt bewaren. Bijv.
een vochtige theedoek er over leggen. |
 |
75 gram witte bonen, een nacht
geweekt en een uurtje apart gekookt of een blikje witte bonen.
blikje gepelde tomaten of 5 rijpe verse tomaten zonder vel
1 ui
2 of 3 tenen knoflook
groenten: eigenlijk kunnen alle stevige groenten er wel door. kijk
wat er nog in de koelkast ligt aan restjes. Wel wat verschillende
soorten nemen. Bijvoorbeeld deze combinatie:
1 winterpeen of een paar worteltjes
handje sperziebonen
1 courgette
3 stengels bleekselderij
een kleine koolrabi
2 vegetarische bouillonblokjes
50 g kleine pasta (elleboogjes, schelpjes, riso)
thijm, laurierblad
peper, zout
paar schepjes pesto
erbij: geraspte parmenzaanse kaas (stukje kopen zelf raspen, geen
zakje zaagsel kopen!
Eerst
de ui en dan de rest van de groente aanbakken in olijfolie. water
en bouillonblokjes erbij, even laten koken dan de pasta en de witte
bonen erbij doen en de pasta gaar laten koken. Paar schepjes pesto
er door of die er apart bij serveren. Serveren met de parmenzaaanse
kaas. |
 |
Iemand
vroeg me laatst om het recept van linzensoep ...
Linzensoep
Er
zijn verschillende soorten linzen: groene, bruine, rode en gele.
Ik vind zelf de rode het prettigst voor de soep, die koken fijn (de gele
ook). Rode linzen (zien er oranje uit) vind je in de Turkse winkel of
in het schap met exotische waren in de supermarkt. Met de bruine linzen
van Silvo gaat het ook, alleen krijg je dan een ander soort soep omdat
de linzen grotendeels heel blijven. Linzen hoeven NIET geweekt te worden.
Ik begin altijd met en ui en wat knoflook te bakken in olijfolie. Als
dat een beetje gaar is (niet te donker laten worden) water, bouillonblokjes
en linzen erbij. Kruiden: bijv laurierblad, thijm, peper. Hoeveel linzen
vraag je dan. Tja, ik doe het altijd op het oog. Half kopje op een kwart
liter water? Klein half uurtje laten pruttelen, af en toe roeren.
De rode linzen verkleuren helaas van oranje naar beige-gelig tijdens het
koken. Wil je dus linzensoep hebben zoals in het verhaal van Jacob en
Ezau uit de Bijbel ( daar spreken ze over 'dat rode daar') moet je er
tomatenpuree doordoen. Dat smaakt ook best. Die doe je er voor je het
water er bij doet erdoor. (Alleen hadden ze in Bijbelse tijden nog geen
tomaten).
Je kunt ook wat soepgroente toevoegen, bak die even mee aan het eind met
de ui. Bruine linzensoep vind ik lekkerder met soepgroente erdoor. Bruine
linzen moeten misschien iets langer koken. Even proberen of ze gaar zijn.
Ik maak ook wel eens Indiase linzensoep (dalsoep). Dat kan van rode of
gele linzen uit de Turkse winkel, maar de Indiaas-Surinaamse winkel heeft
een ander soort gele linzen (die zijn iets langwerpig) waarmee ik het
nog lekkerder vind. Die soep maak ik anders: eerst de linzen met water
en bouillonblokjes tot prut koken, dan in een andere pan een ui en knoflook
bakken en wat Indiase specerijen er bij doen: komijn, koriander, gemberpoeder,
evt beetje kruidnagel en wat cayennepeper (als je van pittig houdt). Als
dat gaar gebakken is, bij de soep doen. Bij het opdienen schijfje citroen
en wat gesneden verse korianderblaadjes (turkse winkel: goedkoop; AH:
duur) er door doen.
Het recept van linzensoep? Neem linzen en maak soep...
Aardappelschotel
uit Harsault
Harsault
is een dorp in de lage Vogezen, waar vrienden van mij een boerderij
hebben, ik kom daar nog wel eens. Soms alleen met mijn vriend,
soms zijn er veel meer mensen. Er is daar een mooie grote lage
aardewerken schaal en iemand is er ooit eens begonnen met daar
een ovenschotel met aardappelen en kaas in te maken. Sindsdien
wordt er altijd wel een keer door iemand een aardappelschotel
gemaakt, steeds weer een beetje anders. Het is dus een soort collectief
recept dat echt bij Harsault hoort.
Op de foto zie je de aardappelschotel in Harsault
Voor 4 personen
1 kg aardappel
bekertje creme fraiche
200a 250 gram geraspte kaas
1 tot 3 tenen knoflook
peper en zout
(olijf)olie
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van + 1 cm centimeter.
Kook ze net aan gaar (minuut of 5-7) en giet ze af. Smeer een
lage schaal in met olie. Leg een laag aardappelplakjes in de schaal.
Knijp er wat knoflook bovenuit (verdelen!), strooi er peper en
zout over, strooi er flink wat kaas over en doe er wat kliedertjes
creme fraiche over. Leg er weer een laag aardappelplakjes op met
alle andere ingredienten. Doe er dan weer een laag aardappelplakjes
op met peper en zout, strooi er de laatste kaas over en druppel
er nog wat olie overheen. Bak de schotel een minuut of 20 in een
warme oven (+ 200 graden, gasoven met 8 standen: stand
5) totdat de kaas goed gesmolten is en de schotel een beetje bruin
is.
|
 |
Shahi
panir (2 pers)
Een
vegetarische schotel uit India
Panir
van een liter melk*
zonnebloemolie
1
ui in stukjes
stukje
gemberwortel van 2 cm in kleine stukjes
1
½ groene peper met zaad
zaadjes
van 2 grote zwarte cardamoms
beetje komijn
half
blikje tomatenpuree
1
eetlepel wit maanzaad (gestampt in de vijzel)
2
dl melk of iets meer
zout
1
eetlepel ongezouten cashewnoten in stukjes (of amandelen)
2
eetlepels fijgesneden korianderblaadjes

|
Bak
de blokjes panir in de olie bruin haal ze uit de pan en leg ze zo
lang op een bordje.
Bak
de ui, gember en peper in en beetje olie, doe de cardamom en komijn
erbij, bak even mee, doe de tomatenpuree en het maanzaad erbij en
dan melk. Laat pruttelen en een beetje inkoken. Rooster de noten
even kort in een droge koekenpan. Laat de saus wat afkoelen en doe
hem dan in de blender of haal de staafmixer erdoor, zodat het een
gladde saus wordt. Doe de saus weer in een pan, als het te dik is
nog wat melk erbij doen. Panir erbij en laten doorwarmen. Noten
erbij, zout erbij, gas uit en de korianderblaadjes er door.
*Panir
Maak
eerst de avond van te voren de panir:
Voor twee personen:
1 liter (volle) melk
sap van 1/2 citroen
Breng de melk aan de kook. Als de melk kookt het citroensap toevoegen
en roeren, de melk gaat nu schiften in stukjes wrongel (witte brokjes
‘kaas’) en min of meer heldere wei. Als het goed schift,
het gas uitzetten en nog even blijven roeren.
Leg een goed uitgespoelde schone theedoek in een vergiet (liefst
met een platte bodem). Zet het vergiet op een grote schaal. Giet
het mengsel met brokjes in het vergiet, zodat het vocht kan weglopen.
Als het zo’n beetje uitgelekt is (dat duurt niet lang), het
vergiet met een schaal er onder en een deksel er op in de koelkast
zetten. Daar blijft het dan rustig tot de volgende dag staan. Het
wordt dan redelijk stevig. De volgende dag kiep je het voorzichtig
uit het vergiet op een plank en snijd je het voorzichtig in blokjes.
(NB het opschrijven hoe je het maakt, kost meer tijd dan het maken;
het enige moeilijke is dat je de avond van te voren er aan moet
denken om het te maken) |
Boerenlasagne
(2 personen)
Lasagne
met Hollandse wintergroente!
Lekker
stevig en boers (vooral met de volkorenpasta) en lekker zoet door de wortelsaus.
Even
wat werk, maar tot aan het bakken van de lasagne ook van te voren te maken.
Pastadeeg
van 150 g volkorenmeel, 1 ei, een beetje water en zout. |
Pasta
Maak
eerst het pastadeeg door de het ei en het zout door het meel te
roeren met een vork en een beetje water toe te voegen. Kneed het
deeg verder met de hand goed door. Laat het deeg even afgedekt rusten.
Rol het dan met de pastamachine uit (het kan niet al te dun, de
twee na laatste stand) of rol het met een deegroller zo dun mogelijk
uit. Maak plakken die makkelijk in je lasagneschaal passen. Kook
de plakken een voor een of met z’n tweeën een paar minuten
in kokend water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.Heb
je geen tijd of zin om zelf deeg te maken, dan kun je natuurlijk
voorgekookte lasagnevellen gebruiken. Maar eigengemaakte volkorenlasagne
is wel lekkerder. |
Voor
de wortelsaus:
200
g winterpeen
2 grote uien
1 laurierblad
Theelepel gedroogde thijm
Peper en zout
Scheut water |
De
wortelsaus
Snijd
de uien in kleine stukjes en bak ze zachtjes aan in de olijfolie.
Snijd de wortel in kleine blokjes en voeg ze toe, met het laurierblad,
de thijm en peper en zout. Doe er na vijf minuten een scheut kokend
water bij en laat een half uur pruttelen. Laat een beetje afkoelen,
vis het laurierblad er uit en pureer het geheel in de blender of
met een staafmixer. |
Voor
de boerenkool:
200
g gesneden boerenkool
1 teentje knoflook
½ theelepel gemalen koriander
Peper en zout
Scheut olijfolie
Scheut water |
De
boerenkool.
Als
je stronken boerenkool hebt ipv gesneden heb je ong. een pond nodig.
De kool moet dan eerst van de stengels gerist worden, gewassen en
fijngesneden.Bak de boerenkool in een scheutje olijfolie aan, doe
er knoflook uit de pers, koriander, peper en zout en water bij.
Laat en kwartier smoren. Zorg dat het vocht weer grotendeels verdampt
is.
|
Voor
de kaassaus:
10
gr roomboter
2 lepels volkorenmeel
2 dl melk
1 ons geraspte oude boerenkaas
Koffielepel mosterd
Peper en zout |
De
kaassaus.
Smelt
de boter, voeg het meel toe, roer de melk er met scheutjes door
en klop steeds met een garde om een saus zonder klontjes te krijgen.
Rasp ondertussen de kaas. Als de saus even is doorgekookt, de kaas,
peper en zout en de mosterd erbij.
|
Voor
bovenop:
50
gr Edammerkaas in dunne plakjes
1 beschuit
Beetje olijfolie
|
De
lasagne
Verwarm
de oven voor op 225 graden C.
Doe
een beetje wortelsaus onderin de lasagneschaal, leg er een laag
pasta op; leg daarop een laagje boerenkool en een laagje kaassaus.
Weer een pastavel enz tot alles op is. Zorg dat de bovenste laag
kaassaus is. Leg er de plakjes Edammerkaas op en verkruimel er een
beschuit over. Druppel er wat olie overheen en bak de lasagne een
ong. half uur in de oven. Laat 5 minuten staan voor de lasagne aan
te snijden.
|
Marokkaans
stoofpotje (4 personen)
Dit
recept heb ik bedacht als vegetarische variant op Marokkaanse tajines
die meestal met lamsvlees worden gemaakt. Seitan is van tarwe gemaakt;
het is eiwitrijk, en dus een goede vleesvervanger. Het heeft een stevige
structuur, die een beetje vergelijkbaar is met vlees. waardoor het
goed te gebruiken is in stoofpotjes. Fijngemaakt in de blender en
even meegestoofd in een (tomaten)saus heeft het een gehaktstructuur.
Een saus met fijngemaakte seitan is lekker over de spaghetti of in
de lasagne. Vleeseters vinden stoofpotjes met seitan of seitan-gehaktsaus
meestal ook erg lekker. Seitan koop je in de natuurvoedingswinkel. |
Dit
recept heb ik bedacht als vegetarische variant op Marokkaanse tajines
die meestal met lamsvlees worden gemaakt. Seitan is van tarwe gemaakt;
het is eiwitrijk, en dus een goede vleesvervanger. Het heeft een
stevige structuur, die een beetje vergelijkbaar is met vlees. waardoor
het goed te gebruiken is in stoofpotjes. Fijngemaakt in de blender
en even meegestoofd in een (tomaten)saus heeft het een gehaktstructuur.
Een saus met fijngemaakte seitan is lekker over de spaghetti of
in de lasagne. Vleeseters vinden stoofpotjes met seitan of seitan-gehaktsaus
meestal ook erg lekker. Seitan koop je in de natuurvoedingswinkel.
Marokkaans stoofpotje
(4 pers)
1
potje seitan van 200 gr uitlekgewicht (330 gr met bouillon)
60 g gedroogde pruimen
125 g gedroogde abrikozen
1 ui
1 prei
1 of 2 teentjes knoflook
2 eetlepels (olijf)olie
Specerijenmengsel *:
Snuf cayennepeper (naar smaak) of beetje sambal of harira; voor
minder pit zwarte peper.
½ -1 theelepel gemberpoeder (djahe)
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel kaneel
Evt wat gemalen korianderzaad (ketoembar)
Snuf zout
|
Zet
de pruimen en abrikozen een paar uur van te voren in de week. Knip
ze a de weektijd met een schaar in stukjes.
Laat de seitan op een zeef uitlekken en bewaar het vocht. Snijd
de stukjes kleiner. Snipper de ui en bak hem goudgeel in de olie.
Voeg de knoflook en de specerijen toe. Voeg de stukjes seitan toe
en bak even mee. Was de prei ondertussen heel erg goed (zand!) en
snijd hem in dunne ringetjes. Voeg de prei toe en bak even door.
Haal de pruimen en abrikozen uit het weekvocht en laat even uitlekken.
Doe ze bij de rest en voeg het vocht uit de pot seitan toe en ook
wat weekwater van de Zuidvruchten. Laat alles minimaal een kwartier
samen stoven, maar een uur mag ook. Let op dat er voldoende vocht
in de pan blijft. Als het stoofpotje te droog wordt, een beetje
kokend water toevoegen. Proef of er nog peper en zout bij moet of
meer van de specerijen.
Serveer met
couscous, burghul of rijst. Erbij een salade; gestoofde rode kool
met appel is er ook erg lekker bij.
* 27/4/2012:
herzien specerijenmengsel: 2 theelepels scherpe paprikapoeder, 1
theelepel gemberpoeder. 1 theelepel gemalen komijn, ½ theelepel
gemalen korianderzaad, 1/1/2 theelepel kaneel, 5 draadjes saffraan,
even geweekt in wat warm water. Water ook toevoegen.
|
Pastasalade
van het zomerfeest
Deze
salade gaat meestal tot het laatste strikje op tijdens het zomerfeest.

Voor
4 personen
250
g pasta (strikjes)
350 g tomaten, ontveld en zonder pitten, in kleine blokjes
2 bosuitjes in ringetjes
175 gram jongbelegen harde geitenkaas (bv Arina) in kleine blokjes
3 lepels lekker olijfolie
wat dille, basilicum of andere groene kruiden
scheutje balsamico-azijn
scheutje tamari
peper en zout |

Kook
de pasta niet te gaar, giet af en spoel met koud water af om de
pasta gelijk af te koelen. Vermeng met de olijfolie, zodat de boel
niet gaat plakken.
De
tomaten ontvel je gemakkelijk door ze met kokend water te over gieten
(je kunt het kookwater van de pasta gebruiken); laat ze even staan,
dan het hete water afgieten en koud water erbij. De schil laat dan
gemakkelijk los. Voeg de tomatenblokjes en alle andere ingrediënten
toe. Proef of er nog iets bij moet. |
Salade
van de Keizer (4 personen als voorgerecht)
Dit
recept heb ik van Anja. Zij heeft deze salade gegeten op een feestje in
de Hortus,
waar de catering werd verzorgd door Het
Rijk van de Keizer.
Ze maakte hem zelf na en nu is het haar favoriete voorgerecht als er zomers
vrienden komen eten.
Zelf probeerde ik het recept uit op een van de snikhete julidagen in 2006.
Met wat brood was het toen een prima maaltijdsalade.
De Salade van de Keizer smaakt natuurlijk ook heerlijk als lunch op een
warme dag.
¼
watermeloen in stukjes
125 g feta in blokjes
1 rode ui in dunne ringen
100 g (zwarte) olijven
de fijngesneden blaadjes van 4 takjes munt
En verder? Verder niets! Geen dressing? Nee, geen dressing.
Schep
alles door elkaar en laat de salade eventueel nog een half uurtje in koelkast
koelen.
Alternatief
Tine
bedacht voor Eten
met Poweten een
andere watermeloensalade.
Courgettesoep
van Anneke
Mijn
collega Anneke heeft een moestuin. Zo aan het einde van de zomer
is de opbrengst daarvan soms erg overvloedig. Zo had ze erg veel
erg grote courgettes. Ik kreeg er een paar met een recept voor
een heerlijke courgettesoep. De soep is fijn van smaak en een
beetje romig, hoewel er geen room doorgaat.
Toen ik vertelde dat ik deze soep ook tijdens de yogaweek
wilde maken, bracht Anneke een grote tas met courgettes voor me
mee. Genoeg voor soep voor 16 personen.
Hier
volgt het recept, voor vier personen. Je kunt grote of kleine,
groene en/of gele courgettes gebruiken.
|
 |
3
à 4 courgettes (normaal formaat)
1 ui
2 tenen knoflook
olie
1 à 2 bouillontabletten
thijm
peper en zout
300 cc water
naar keuze : blokjes kaas: (brie/geitenkaas/gorgonzola/camembert
of een andere zachte kaas) |
Ui
snipperen en met de fijngesneden knoflook zachtjes bakken in de
olie.
Geschilde en in blokjes gesneden courgette toevoegen en enige minuten
mee laten bakken.
Water, thijm, bouillontabletten toevoegen, aan de kook brengen en
ca. 20 minuten zacht laten koken tot de courgette gaar is.
Pan van het vuur en de inhoud met een staafmixer pureren. Peper
en zout naar smaak toevoegen.
Bij
het opdienen de kaasblokjes over de borden verdelen en de hete soep
hier op schenken |
 |
Lasagne
met spinazie
(vier
personen) |
Tomatensaus:
500
g tomatensaus (passata) of gepureerde gepelde tomaten)
1 ui
2 teentjes knoflook
paar lepels olijfolie
Thijm, oregano
peper en zout |
Snijd
de ui in kleine blokjes, bak die in de olijfolie goudbruin. Pers de
knoflook er boven uit of snijd de knoflook in hele kleine stukjes
en bak ze heel even mee. Doe er de tomatensaus bij en de kruiden.
Half uurtje zachtjes laten sudderen |
Bechamelsaus:
50
g boter
50 g bloem
½ l melk
Laurierblad
Peper, zout |
Smelt
de boter, laat die niet bruin worden. Roer de bloem er door en laat
even een beetje gaar worden. Doe er dan de melk in scheutjes tegelijk
bij, steeds goed roeren met een garde en steeds weer even aan de pruttel
laten komen voor je er weer een scheut melk bij doet. Laurierblaadje
er bij en peper en zout. Tien minuten heel zachtjes laten pruttelen,
af en toe roeren. |
Spinazie:
400
g diepvries spinazie
1 lepel olijfolie
1 teentje knoflook
peper en zout |
Bevroren
spinazie in de opgewarmde olijfolie in de pan doen. Knoflook erbij
en zachtjes laten ontdooien en gaar worden. Peper en zout erbij. Zonodig
uit laten lekken (beetje nat mag wel) |
verder:
200
g lasagne bladen (voorgekookt)
2
bollen mozzarella
50
gram versgeraspte parmezaanse kaas |
In
een grote rechthoekige ovenschaal eerst een laagje tomatensaus doen.
Daarop een laag lasagnebladen. Daarop een laag spinazie, daarop
een laagje bechamelsaus, daar over wat Parmezaanse kaas. Lasagnebladen,
tomatensaus, lasagnebladen, spinazie, bechamelsaus, kaas enz.afwisselen
tot alles op is. Varieren in de volgorde mag. Bovenste laag moet
een van de sauzen zijn. Bovenop de mozzarella in dunne plakjes.
Drie
kwartier tot een uur in de oven, ongeveer 200 graden. De bovenkant
moet mooi bruin zijn en de inhoud gaar en loeiheet. (als het bruin
worden te snel gaat even wat alufolie er over.)
Even
laten staan voor je de lasagne aansnijdt. |
 |
Tiramisu
(met
of zonder rauwe eieren) |
20
lange vingers
1 dl hele sterke koffie/espresso (afgekoeld)
(caffeinevrij smaakt net zo goed en dan hoeft niemand wakker
te liggen van je tiramisu)
Scheut drank: grappa, cognac, rum of amaretto
250
g mascarpone
2 eieren, gesplitst (als je die gebruiken wilt)
3 lepels (poedersuiker)
1,25 dl slagroom of 2,5 dl als je geen eieren gebruikt.
nog een scheut drank
50
g geraspte (extrabittere) chocolade |
Klop
de eiwitten stijf, klop de slagroom stijf, meng de eidooiers met
de suiker en een scheut drank door de mascarpone. Als je geen rauwe
eieren wilt gebruiken, doe je dat niet, dan gebruik je dubbel zoveel
slagroom. Meng alles voorzichtig door elkaar, zorg dat het luchtig
blijft.
Meng
de koffie met de drank en haal er tien lange vingers een voor een
door. Leg ze naast elkaar op de bodem van een passende schaal. Smeer
er de helft van het mascarponemengsel op. Leg er dan weer tien door
de koffie gehaalde lange vingers op en weer een laag mascarponemengsel.
Laat afgedekt minstens een paar uur maar liever een of zelfs meer
nachten in de koelkast staan.
Strooi
er voor het opdienen een egaal laagje fijngeraspte chocolade over. |
Lactosevrije
variant:
20
lange vingers
1 dl hele sterke koffie/espresso (afgekoeld)
Scheut drank: grappa, cognac, rum of amaretto
2 eieren, gesplitst
3 lepels (poedersuiker)
2 dl lactosevrije slagroom (merk: MinusL; te koop bij C1000 of Jumbo)
nog een scheutje drank
50
g geraspte (extrabittere) chocolade of cacaopoeder |
Klop
de eiwitten stijf, klop de slagroom stijf, meng de eidooiers met
de suiker en een scheutje drank. Meng alles voorzichtig door elkaar,
zorg dat het luchtig blijft. Verdeel het mengsel in twee gedeelten
en doe door de ene helft een scheutje sterke koffie.
Meng
de de rest van de koffie met de drank en haal er tien lange vingers
een voor een door. Leg ze naast elkaar op de bodem van een passende
schaal. Smeer er de helft van slagroommengsel met koffie op. Leg
er dan weer tien door de koffie gehaalde lange vingers op en dan
een laag wit slagroommengsel. Laat afgedekt minstens een paar
uur maar liever een of zelfs meer nachten in de koelkast staan.
Het stijft dan op. Strooi er voor het opdienen een egaal laagje
fijngeraspte chocolade of cacaopoeder over.
(
met dank aan Peggy,
/www.ookvoormijeengebakje.nl/)
|

foto: Ellie Loeve |
Muffins
(12 stuks)
250
gram bloem
1 theelepel bakpoeder
100 gram suiker
1 ei
75 gram gesmolten boter
1/4 liter (karne)melk
snuf zout
beetje geraspte citroenschil
of 1 pakje vanillesuiker
of paar druppels oranjebloesemwater
Garnering:
bekertje creme fraiche
evt. wat suiker
vers fruit |
De
oven voorverwarmen op 200 graden. Evt. papieren cakevormpjes in
de muffinbakplaat zetten. Zonder papier de vorm evt. invetten (met
goede anti-aanbakvorm hoeft dat niet)
In
een kom de droge ingrediënten door elkaar roeren. In een ander
kom het ei loskloppen en de andere natte ingrediënten erdoor
roeren. De natte ingrediënten bij de droge schenken en door
elkaar roeren, maar vooral niet te goed. Er mogen gerust klontjes
inzitten. Niet te lang roeren!
Het
deeg in de vormpjes scheppen. Ongeveer 2/3 vol doen. Ongeveer 20
minuten bakken, tot de muffins gerezen en goudkleurig zijn. Uit
de vorm halen en af laten koelen.
Garneren
met crème fraiche (met wat suiker erdoor als je dat wilt)
en vers fruit. |
Verpletter(en)de
aardappeltjes
Dit
recept is niet van mijzelf, ik vond het op Vegan
YumYum en zij heeft het weer van The
Pioneerwoman die het op haar beurt van Jill
Dupleix heeft. Je kunt het recept in het Engels op hun pagina's vinden,
op de eerste twee staan veel mooie foto's.
Het
is een heel simpel recept, maar het is verpletterend lekker!
Het komt hier op neer:
Kook
per persoon vier tot vijf kleine aardappelen in de schil. (ze willen altijd
meer, dus kook er niet te weinig!) Het beste zijn een beetje kruimige
aardappelen. Zelf neem ik meestal Raja's. Kook ze goed gaar, want anders
kun ze niet goed pletten. Verwarm de oven op 225-240 graden (heet), Bedruppel
de bakplaat ruimhartig met olijfolie. Leg de gare aardappeltjes op. Snijd
er een kruis in en plet ze met de stappotstamper. (kijk evt op een van
de websites naar de foto's om te zien wat debedoeling is). Giet er dan
weer lekker olijfolie over en strooi er royaal zout over. Laat ze een
halfuurtje in de oven bakken of zoveel langer of korter als nodig is om
ze mooi bruin te krijgen met een knisperig schilletje en een heerlijk
zachte binnenkant. Je kunt er voor het bakken nog rosmarijn over strooien
om de feestvreugde te vergroten.
De
lekkerste sladressing!
1/2
lepel heel fijngeraspte citroenschil (van een bio-citroen)
1 lepel citroensap
1 lepel lekkere gladde mosterd (bv van Ton)
1 lepel vloeibare bloemenhoning*
3 lepels lekkere olijfolie
1/2 lepel gedroogde dragon (of een lepel verse). (Uw Turk heeft in de
zomer mogelijk verse dragon.)
peper en zout
Klop
alles door elkaar. Laat de dressing even staan voor je hem gebruikt, zeker
als je gedroogde dragon gebruikt. Klop hem voor je hem over de sla schenkt
nog weer even goed door.
Je
krijgt zo zeven lepels dressing. Al naar gelang de hoeveelheid sla kies
je een maat lepel. Voor een of twee personen neem je een theelepel, voor
20 personen een flinke eetlepel.
Droog de
sla goed voordat je dressing erdoor doet. Bijv. in een slacentrifuge.
*
Is de honing versuikerd (niet vloeibaar meer), zet het potje dan in een
bakje warm water en roer af en toe. Dan wordt hij weer stukken vloeibaarder.
Groene smoothie
(voor wie van een beetje pittig houdt; je bent gelijk wakker!)
Genoeg voor twee flinke glazen.
¼ zakje waterkers (alleen de blaadjes en dunne steeltjes)
2 kiwi's
1 banaan
het sap van 1 sinaasappel of van ½ citroen
evt. extra: snufje zout, 1 of 2 theelepels chiazaad, 1 of 2 theelepels lijnzaadolie, wat peterselieblaadjes of korianderblaadjes, ½ theelepel groene theepoeder (Simon Levelt)
Spoel de waterkers even af en pluk de blaadjes van de echt dikke stelen. Dunne steeltjes zijn OK. Giet er zoveel koud water over dat de blaadjes net onder staan. Als je peterselie en/of koriander blaadjes erbij wil doen, moet dat ook nu. Maal de blaadjes in het water in de blender of in in een maatkan met de staafmixer echt goed fijn. Schil de kiwi's en de banaan en snijd ze in stukken. Gooi ze bij de groene drab en maal ze ook goed fijn . Voeg andere extra's evt tijdens het mixen toe. Chiazaad maakt de vloeistof dikker als het een tijdje staat. Voeg dus evt meer water toe.
Je kunt de groene smoothie de avond van te voren maken en goed afgedekt met plasticfolie in de koelkast bewaren voor de volgende ochtend. 's Ochtends even doorroeren en kijken of er nog water bij moet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
©
Recepten en foto's (tenzij anders aangegeven) Hannie van Blitterswijk
|